Thursday, June 19, 2014

KEPENGGUNAAN: Panduan memilih bahan mentah segar

Berikut adalah panduan bagi pengguna untuk memilih bahan mentah yang segar:

   
                

               IKAN
Kulit berkilat dan cerah
Kulit tidak berlendir tebal. Lendirnya tidak berlumut atau berlumpur
Mata jernih, bercahaya dan tidak terbenam
Insang berwarna merah cerah
Tidak berbau busuk
Isi pejal dan anjal
Perut tidak pecah
     
               DAGING
Berwarna merah cerah
Tidak berbau busuk
Tidak berlendir
Tidak banyak lemak
               
                AYAM
Kulit berwarna cerah
Tidak lebam
Isi pejal dan anjal
Tidak banyak lemak
  
        
     UDANG/SOTONG
Kulit berwarna cerah dan bersinar
Kepala tidak tertanggal
Tidak berbau busuk
Tidak berlendir
Isi pejal dan anjal
  
          
          KERANG
Kulit masih tertutup
Tidak banyak lumpur pada kulit
Tidak berlendir
Tidak berbau busuk
Cengkerang tidak pecah

No comments:

Post a Comment